Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Infrarood Gezondheid Top Menu

Niet Vegetarische E-nummers & Niet Veganischtische E-nummers

Niet Vegetarische E-nummers

Niet Vegetarische E-nummers (Inclusief niet Veganistische E-nummers) | E-nummers zijn code-aanduidingen voor bepaalde voedseladditieven als kleur-, geur- en smaakstoffen, emulgatoren, conserveer- of glansmiddelen. E-nummers zijn additieven die binnen de E.U. van een identieke codering zijn voorzien. Niet alle e-nummers zijn even slecht. Er bestaan zelfs enkele natuurlijke e-nummers die gezond zijn. E300 is bijvoorbeeld eigenlijk gewoon vitamine C en wordt gebruikt om producten langer houdbaar te maken.

Echter, buiten het gegeven dat de meeste additieven niet wenselijk zijn en zelfs de gezondheid kunnen ondermijnen, passen niet alle e-nummers binnen een Vegetarisch of Veganistisch dieet. De meeste e-nummers worden dan wel synthetisch bereid, maar andere komen uit natuurlijke bronnen. Deze natuurlijke bronnen kunnen slachtafval of haren als grondstof hebben. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn met de nummers E470-E495, die allemaal vetten als basis hebben. Voor die stoffen kunnen dierlijke (afval)vetten zijn gebruikt. Gelatine had vroeger een E-nummer, maar wordt nu als ‘gewoon’ ingrediënt op de verpakking vermeld. Gelatine wordt uit slachtafval, meestal huiden en botten, gehaald en als bindmiddel gebruikt. E120 (karmijnzuur) is een rode kleurstof veel voorkomend in snoep, ijsjes etc. deze herkomst is onmiskenbaar, het wordt verkregen door het vermalen van lakschildluizen.

Definitie van een Vegetariër

De ene Vegetariër is de andere niet, de ene eet ei of vis, de andere niet. Je hebt lacto-ovo vegetariërs, lacto vegetariërs, ovo vegetariërs, total vegetariërs, parttime vegetariërs en veganisten. De parttime (non-principal) vegetariërs komen het meest voor. Dit zijn mensen die niet altijd vlees eten maar ook niet altijd vegetarisch. Ze eten bijvoorbeeld regelmatig vegetarisch om af te vallen of wegens gezondheidsredenen. Vandaar dat de definitie van wat veilig of toelaatbaar is voor een vegetariër nogal eens verschillen. Om het iets makkelijk te maken is er een V-keurmerk voor Vegetarische producten in het leven geroepen, deze producten bevatten uitsluitend hulpstoffen van plantaardige of synthetische herkomst maar deze zijn weer niet altijd geschikt voor Veganisten. Bij twijfel moet men bij de producent navraag doen, deze is namelijk verplicht hierover schriftelijk een verklaring af te leggen.

  • De Lacto-ovo vegetariërDe lacto-ovo vegetariër is de meest bekende vegetariër. Veel mensen die het over vegetariërs hebben praten over deze groep mensen. Een lacto-ovo vegetariër eet geen vlees en vis, maar wel eieren en zuivelproducten. Zij letten veelal niet op e-nummers en gebruiken wel dierlijke producten zoals wol of leer.
  • De Lacto vegetariërDe lacto vegetariër is een variant op de lacto-ovo vegetariër. Het verschil is dat de lacto vegetariër ook geen eieren eet.
  • De Ovo vegetariërDe ovo vegetariër is eveneens een variant op de lacto-ovo vegetariër. Echter eten zij geen zuivelproducten maar wel eieren.
  • Total vegetarier en veganistVeel mensen weten niet het verschil tussen een total vegetariër en een veganist. Als je het hebt over mensen die geen vlees, vis, eieren en zuivelproducten eten denkt vrijwel iedereen dat je het over een veganist hebt. Echter zit er een duidelijk verschil tussen deze twee groepen. Een total vegetariër eet geen dierlijke producten. Zij letten daarbij vaak ook goed op welke e-nummers er gebruik worden in bepaalde producten. Een veganist daarintegen gebruikt geen dierlijke producten. Zij eten dus geen dierlijke producten maar daarnaast gebruiken zij ook geen dierlijke producten zoals wol, bont of leer. Zowel de total vegetariër als de veganist eten geen gelatine en dierlijk stremsel.

Lijst Niet Vegetarische E-nummers (inclusief niet Veganistische E-nummers)

Niet Vegetarische E-nummers | Voor wie verdachte E-nummers in zijn voeding wil vermijden, volgt hieronder een overzicht. Tegenwoordig weten veel fabrikanten dat consumenten levensmiddelen vermijden wanneer op het etiket veel E-nummers staan. Om deze verkoopbarrière te slechten zijn sommige fabrikanten begonnen de hulpstoffen met hun volledige of alternatieve naam op te sommen. Daarom wordt in deze lijst ook de naam van het E-nummer gegeven.

E120 – Cochenille, Karmijnzuur » Schildluizen (extractie uit gedroogde luizen)
E322 – Lecithine » Meestal uit soja maar soms ook gemaakt uit kippeneieren
E304 – Ascorbylpalmitaat » Palmitinezuur is een vetzuur, zie opmerking onderaan tabel *
E422 – Glycerol (glycerine) » Een natuurlijke suiker-alcohol, kan gewonnen worden uit alle vetten/oliën  (Kan dierlijk zijn)
E430 – Polyoxyethyleen-8-stearaat » Stearinezuur is een vetzuur, zie opmerking onderaan tabel *
E431 – Polyoxyethyleen-40-stearaat » Stearinezuur is een vetzuur, zie opmerking onderaan tabel *
E432 – Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monolauraat » Laurinezuur is een vetzuur, zie opmerking onderaan tabel *
E433 – Polyoxyethyleen-20-sorbitaan mono-oleaat » Oliezuur is een vetzuur, zie opmerking onderaan tabel *
E434 – Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monopalmitaat » Palmitinezuur is een vetzuur, zie opmerking onderaan tabel *
E435Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monostearaat » is een vetzuur, zie opmerking onderaan tabel *
E436Polyoxyethyleen-20-sorbitaan tristearaat » is een vetzuur, zie opmerking onderaan tabel *
E442Ammoniumfosfatiden » is een vetzuur, zie opmerking onderaan tabel *
E470a en E470b – Natrium-, kalium- en calciumzouten » van vetzuren, zie opmerking onderaan tabel *
E471Mono- en diglyceriden » is een vetzuur, zie opmerking onderaan tabel *
E472Diverse esters van mono-en diglyceriden » is een vetzuur, zie opmerking onderaan tabel *
E473Sucrose-esters » is een vetzuur, zie opmerking onderaan tabel *
E474Sucroglycerides » is een vetzuur, zie opmerking onderaan tabel *
E475Polyglycerolesters » is een vetzuur, zie opmerking onderaan tabel *
E476Polyglycerol polyricinoleaat » is een vetzuur, zie opmerking onderaan tabel *
E477Propyleenglycolesters » is een vetzuur, zie opmerking onderaan tabel *
E478Glycerol- en polypropyleenglycolesters » van melkzuur en vetzuren, zie opmerking onderaan tabel *
E479 – Thermisch verhitte sojaolie » veresterd met vetzuren, zie opmerking onderaan tabel *
E481 – Natrium Calcium-stearoyl-2-lactylaat » is een vetzuur, zie opmerking onderaan tabel *
E482 – Calcium Calcium-stearoyl-2-lactylaat » is een vetzuur, zie opmerking onderaan tabel *
E483Stearyltartraat » is een vetzuur, zie opmerking onderaan tabel *
E484Stearylcitraat » is een vetzuur, zie opmerking onderaan tabel *
E485Gelatine » Gemaakt uit botten en huid van slachtdieren (runderen, kippen, varkens, vissen)
E491Sorbitaanmonostearaat » is een vetzuur, zie opmerking onderaan tabel *
E492Sorbitaantristearaat » is een vetzuur, zie opmerking onderaan tabel *
E493Sorbitaanmonolauraat » is een vetzuur, zie opmerking onderaan tabel *
E494Sorbitaanmono-oleaat » is een vetzuur, zie opmerking onderaan tabel *
E495Sorbitaanmonopalmitaat » is een vetzuur, zie opmerking onderaan tabel *
E542Beendermeel (fosfaat) » gemaakt van botten
E570 t/m E573Stearinezuur en stearaten » is een vetzuur, zie opmerking onderaan tabel *
E626Guanylzuur » Vooral gewonnen uit gist, maar voor een deel ook uit sardines of synthetisch
E627Natriumguanylaat » Vooral gewonnen uit gist, maar voor een deel ook uit sardines of synthetisch
E628Kaliumguanylaat » Vooral gewonnen uit gist, maar voor een deel ook uit sardines of synthetisch
E629Calciumguanylaat » Vooral gewonnen uit gist, maar voor een deel ook uit sardines of synthetisch
E630 t/m E635 – Inosinezuur en inosinaten » Vooral gewonnen uit vlees en sardines. Wordt ook synthetisch gemaakt of met bacteriën
E636Maltol » Normaal gewonnen uit mout, maar kan ook door verhitting van koemelksuiker verkregen worden
E637Etylmaltol » Normaal gewonnen uit mout, maar kan ook door verhitting van koemelksuiker verkregen worden
E640Glycine en zijn natriumzout » Wordt gemaakt uit gelatine, dus uit botten (zie boven). Deels ook synthetisch, maar dat is duurder
E901 – Bijenwas » Gemaakt door bijen, maar bevat geen onderdelen van dieren
E904 – Schellak » Uitscheidingsproduct van luizen. De luizen zitten vaak opgesloten in de lak, maar het product op zich bevat geen luizen
E913 – Lanoline » Een vetachtig uitscheidingsproduct van schapen (om hun wol waterafstotend te houden)
E920 en E921 – L-cysteïne en L-cystine » Gewonnen uit eiwitten, vooral uit haar (meestal paarden, maar ook koeien, mensen, varkens)
E966 – Lactitol » Gemaakt uit (koe)melksuiker
E1000 – Cholinezuur » Meestal gemaakt uit rundergal
E1105 – Lysozym » Een eiwit dat wordt verkregen uit kippeneieren
E1518 – Glycerol triacetaat » Gemaakt uit glycerol, wat op zijn beurt weer uit dierlijk vet gewonnen kan zijn

Niet-vegetarisch: bestaat altijd (gedeeltelijk) uit slachtproducten/bestanddelen van dode dieren.
Meestal niet-vegetarisch/veganistisch: bestaat meestal (gedeeltelijk) uit slachtproducten/bestanddelen van dode dieren.
Verdacht: kan (gedeeltelijk) uit slachtproducten/bestanddelen van dode dieren bestaan.

* Vetzuren: Deze vetzuren zijn vrijwel altijd afkomstig van plantaardige oliën/vetten omdat dit goedkoper te produceren is. Het gebruik van dierlijk vet (incl. varkensvet) kan echter niet volledig worden uitgesloten. Chemisch is dit niet te onderscheiden en alleen de producent van het product kan aangeven wat de bron is van het vet.

niet vegetarische e-nummers

 

Interessante films over Gezondheid en de kracht van een dieet gebaseerd op Plantaardige-eiwiten: