Infrarood Gezondheid Top Menu

Magnesium is onmisbaar

Magnesium is onmisbaar

Magnesium is onmisbaar | Het menselijke lichaam en andere levende organismes hebben mineralen en sporen-elementen nodig om goed te kunnen functioneren, denk aan zink, koper en calcium. Eén van die allerbelangrijke mineralen is magnesium. Magnesium is een mineraal dat nodig is voor de energiestofwisseling in het lichaam, de overdracht van elektrisch geladen impulsen, zenuwprikkels en het goed functioneren van hart en spieren. Verder geeft magnesium stevigheid aan het skelet en is het nodig voor de opbouw van spieren. Het draagt ook bij aan de energievoorziening van ons lichaam.

  • In de top drie van de meest essentiële levensbehoeftes van een mens staat magnesium op drie (na zuurstof en water).
  • Magnesium is onmisbaar. Magnesium reguleert maar liefst meer dan 300 enzymatische processen in ons lichaam.
  • Magnesium reguleert de productie, het transport en de opslag van energie.
  • Magnesium zorg voor de elektrische geleiding in ons zenuwstelsel.
  • Magnesium reguleert ons hartritme en de bloeddruk.
  • Magnesium een belangrijke rol bij het in stand houden van een goed functionerend immuunsysteem.
  • Magnesium zorgt, samen met calcium, voor de opbouw van sterke botten. Een goede balans van magnesium en calcium is
    hierbij essentieel. Te veel calcium, zonder extra magnesium, zorgt voor verkalking in de aderen, spieren en gewrichten.
  • Magnesium speelt een belangrijke rol in de energiehuishouding en de contractie van de spieren. Het verwijdert melkzuur na inspanning of stress. Wie veel van zijn spieren vraagt, kan niet zo
    nder magnesium.
  • Voor een goede conditie van het hart is magnesium essentieel. Het hart is tenslotte een van de grootste spieren in ons lichaam.
  • Magnesium is essentieel voor de eiwitsynthese van DNA en RNA
  • Magnesium is van groot belang in onze energiehuishouding en stofwisseling, onder andere door de rol die het speelt bij de productie en het transport van ATP en insuline dat onze bloedsuikerspiegel reguleert.
  • Magnesium zorgt voor ontspanning. Elke cel in het lichaam heeft magnesium nodig om calcium uit de cel te drijven en tot rust te kunnen komen.
  • Magnesium is van belang voor de huid. Het zorgt voor verjonging en vernieuwing van de huidlaag.
  • Magnesium zorgt voor een goede slaap.  Ja, Magnesium is onmisbaar

Wilt u weten of u last heeft van Magnesiumtekort? Stel uzelf dan de volgende vragen:

  • Heb ik vaak last van kramp en/of pijnlijke spieren?magnesium-is-onmisbaar
  • Heb ik last van lusteloosheid of ben ik snel vermoeid?
  • Ben ik vaak gespannen, ervaar ik regelmatig stress?
  • Voel ik me depressief?
  • Heb ik last van slapeloosheid?
  • Heb ik regelmatig last van hoofdpijn en/of migraine?
  • Ben ik hyperactief?
  • Heb ik reumatische klachten?
  • Heb ik last van rusteloze benen (Restless Leg Syndrome)?
  • Heb ik wel eens hartritmestoornissen?

Wanneer u meerdere van deze vragen met ja heeft moeten beantwoorden, is de kans groot dat u een magnesiumtekort heeft.

In welke voeding zit Magnesium?

Magnesium is in bijna alle voedingsmiddelen terug te vinden, maar het gehalte aan magnesium verschilt daarin sterk. Magnesium zit vooral in groene groenten, hoe groener de bladgroente, hoe meer magnesium er in zit. Verder zijn, amandelen, paranoten, pinda’s, cashewnoten, zwarte bonen, kikkererwten, banaan, avocado, gedroogde vijgen, zaden, kelp, kokos, peulvruchten, schaal- en schelp dieren, zilvervliesrijst, haver (havermoutpap), volkorenproducten, (rauwe) chocola en (rauwe) cacao dragers van Magnesium. Helaas zijn door overbemesting, industrieel voedsel, verpakte groenten, schrale bodem en landbouwgif de magnesium en andere belangrijke mineralen en sporen-elementen grotendeels uit onze voeding verdwenen. Volgens onderzoek heeft naar schatting 70% van de bevolking een chronisch magnesiumtekort met alle gevolgen van dien.

magnesium-calcium-balansDe rol van Magnesium en Calcium

Calcium zorgt voor spanning (contractie) en Magnesium voor ontspanning (relaxatie). Calcium heeft magnesium nodig om opgenomen te worden en goed te kunnen werken. Een hoge calciuminname moet dus gepaard gaan met een hoge magnesiuminname, anders raakt de voorraad Magnesium in het lichaam uitgeput. Terwijl calcium en magnesium samenwerken, zijn ze dus ook elkaars tegenpolen. Calcium zonder Magnesium put Magnesium uit, maar Magnesium zonder Calcium kan ook calcium uitputten waarbij de risicofactor voor het ontstaan van een lage bloeddruk zal toenemen.

Wanneer helpt Magnesium?

Gedegen wetenschappelijk onderzoek laat zien dat een gezond Magnesium-gehalte een hele reeks hart- en vaataandoeningen helpt voorkomen, denk hierbij aan hoge bloeddruk, angina, hartritmestoornissen en beroertes. Er zijn ook sterke aanwijzingen dat magnesium helpt bij de behandeling van andere problemen zoals constipatie, astma, lage bloedsuikerspiegel, chronische hoofdpijn, migraine, diabetes, fibromyalgie, osteoporose, nierstenen, zwangerschapsvergiftiging en PMS. Nog een belangrijke rol van magnesium ligt bij het vrijkomen en de werking van het hormoon insuline, wat betekent dat het een verband heeft met de effecten en het ontstaan van obesitas en diabetes. Een vorig jaar in de Verenigde Staten gehouden onderzoek vond een verband tussen magnesiumtekort en insulineresistentie bij kinderen met obesitas. Dit is interessant omdat insuline zorgt voor de overdracht van suiker uit het bloed naar de cellen, waar het gebruikt wordt voor het opwekken van energie. Insulineresistentie is een aandoening waarbij de cellen niet of niet voldoende reageren op de insuline, wat vaak leidt tot obesitas. Ook als je geen obesitas en/of insulineresistentie hebt is het onmogelijk je bloedsuikerspiegel te regelen zonder Magnesium. Onvoldoende hoeveelheden van dit mineraal in je lichaam zijn aanleiding voor stemmingswisselingen, concentratiestoornissen en gebrek aan eetlust. Omdat magnesium onze energie verhoogt is vermoeidheid een van de eerste tekenen van een tekort. Andere signalen zijn prikkelbaarheid, kramp, gebrek aan eetlust en slapeloosheid.

De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)

Dit is een richtlijn opgesteld door de Gezondheidsraad en geeft aan hoeveel we gemiddeld per dag nodig hebben om gezond te blijven. De ADH voor Magnesium is voor mannen en vrouwen verschillend:

  • Vrouwen: 250-300 mg/dag (nb: bij vrouwen die borstvoeding geven ligt dit 50 mg hoger).
  • Mannen: 300-350 mg/dag. Magnesium is onmisbaar

De werkelijke individuele behoefte is afhankelijk van persoonlijke factoren en leefstijl. Teveel magnesium wordt meteen door het lichaam afgescheiden. Diverse onderzoeken van onder andere de World Health Organisation (WHO) geven aan dat 20 tot 70% van de volwassenen een chronisch magnesiumtekort heeft. Magnesiumtekort kan leiden tot uiteenlopende klachten. Dit begint meestal met pijn in de voeten, spierkramp en/of lusteloosheid. Als men de klachten negeert kunnen er ernstiger aandoeningen ontstaan. Magnesiumtekort wordt in verband gebracht met depressies, maar ook met hart- en vaatziekten en reumatische aandoeningen.

Vandaag de dag is het nog steeds moeilijk uw persoonlijke magnesiumgehalte te laten testen. Een van het magnesiumgehalte in het bloed bepaalt is helaas onvoldoende betrouwbaar. In het bloed bevindt zich namelijk slechts 1% van alle magnesium die in het lichaam aanwezig is.

Daarbij komt dat de behoefte aan (extra) magnesium zeer individueel bepaald is. Algemeen erkend is dat zwangere vrouwen, sporters en vrouwen in de overgang een grotere magnesiumbehoefte hebben. Maar ook zaken als leefstijl (roken, alcoholgebruik, stress), voedingspatroon en medicijngebruik spelen een rol. Bepaalde medicijnen staan bekend als magnesiumrovers en zijn de oorzaak van grote tekorten in het lichaam. Denk hierbij aan maagzuurremmers en chemotherapie.

De zelfdiagnose methode

Om erachter te komen of u baat hebt bij extra magnesium is er een methode voor zelfdiagnose ontwikkeld. U neemt gedurende drie weken twee keer per week een voetenbad in water met magnesiumkristallen en gebruikt de overige dagen 15 tot 20 sprays van magnesiumolie. Na drie weken heeft u een goede indicatie of uw magnesiumbalans is verbeterd en uw klachten zijn verminderd. Na drie weken kunt u de dosering aanpassen aan uw eigen behoefte. U kunt verschillende Magnesiumproducten in onze webshop vinden.

Magnesium is onmisbaar