Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Infrarood Gezondheid Top Menu

E-nummers Niet vegetarisch

E-nummers Niet Vegetarisch?

E-nummers Niet Vegetarisch | E-nummers zijn hulpstoffen (additieven) die binnen de Europese Unie van een identieke codering zijn voorzien. Ze zijn onder te verdelen in de volgende groepen:

  • Kleurstoffen (E100-E199)
  • Conserveringsmiddelen/voedingszuren (E200-E299)
  • Antioxidanten (E300-E399)
  • Emulgatoren (E400-E499)
  • Andere additieven (E500-E599)
  • Smaakversterkers  (E600-E999)
  • Conserveermiddelen (E700-E799)

Buiten de vraag of ze wenselijk zijn in onze voeding, passen niet alle additieven binnen een vegetarische/veganistische leefstijl (zie de tabel en verklaring hieronder). De meeste mensen die in positieve zin met hun gezondheid bezig zijn willen graag een veilige, milieubewuste, geweldloze samenleving, waar gepast respect voor mens, dier en omgeving bestaat. Ik denk dat de meeste onder ons het liefst zo min mogelijk worden blootgesteld aan toxische, lichaamsvreemde en hormoonverstorende stoffen. Zeker niet via onze voeding. Een groot aantal van deze  E-nummers worden synthetisch bereid, andere komen uit ‘natuurlijke bronnen’. Hiervoor worden planten, bomen, botten, horens, huid en haren of ander slachtafval als grondstof gebruikt. De nummers E470 – E495 (vaak bestaand uit/of mono-en diglyceriden van vetzuren) zijn meestal niet vegetarisch. Voor die stoffen worden vaak dierlijke (afval)vetten zijn gebruikt. Bij E120 (karmijn(zuur), een rode kleurstof verkregen door het vermalen van lakschildluizen) is de herkomst onmiskenbaar. Andere E-nummers zijn zuiver plantaardig, zoals E440 (pectine) en de verdikkingsmiddelen E400-E407A, die uit algen worden gewonnen. Vroeger had Gelatine een E-nummer, maar nu wordt het als een ‘onschuldig’ ingrediënt op de verpakking vermeld. Gelatine wordt uit slachtafval, meestal huiden en botten, gehaald en als bindmiddel gebruikt in snoepjes, koekjes, brood, maar ook als een ingrediënt bij het produceren van lijm en plakband. Bekijk onderstaande tabel voor een overzicht van verdachte en niet vegetarische E-nummers.

Verdachte E-nummers Niet vegetarisch

Verdachte E-nummers Niet vegetarisch | Voor wie verdachte E-nummers in zijn voeding wil vermijden, volgt hieronder een overzicht. Tegenwoordig weten veel fabrikanten dat consumenten levensmiddelen vermijden wanneer op het etiket veel E-nummers staan. Om deze verkoopbarrière te slechten zijn sommige fabrikanten begonnen de hulpstoffen met hun volledige of alternatieve naam op te sommen. Daarom wordt in deze lijst ook de naam van het E-nummer gegeven.

 E120 cochenille, karmijnzuur, karmijn • E483 Stearyltartraat
• E304 Ascorbylpalmitaat • E484 Stearylcitraat
• E422 Glycerol (glycerine) • E491 Sorbitaanmonostearaat
• E430 Polyoxyethyleen-8-stearaat • E492 Sorbitaantristearaat
• E431 Polyoxyethyleen-40-stearaat • E493 Sorbitaanmonolauraat
• E432 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monolauraat • E494 Sorbitaanmono-oleaat
• E433 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan mono-oleaat • E495 Sorbitaanmonopalmitaat
• E434 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monopalmitaat  E542 Beendermeel (fosfaat)
• E435 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monostearaat • E570-E573 Stearinezuur en stearaten
• E436 Polyoxyethyleen-20-sorbitaan tristearaat • E626 Guanylzuur
• E442 Ammoniumfosfatiden • E627 Natriumguanylaat
• E470a en E470b  Natrium-, kalium- en calciumzouten van vetzuren • E628 Kaliumguanylaat
• E471 Mono- en diglyceriden van vetzuren • E629 Calciumguanylaat
• E472 Diverse esters van mono-en diglyceriden van vetzuren • E630 t/m E635 inosinezuur en inosinaten
• E473 Sucrose-esters van vetzuren • E636 Maltol
• E474 Sucroglycerides • E637 Etylmaltol
• E475 Polyglycerolesters van vetzuren • E640 glycine en zijn natriumzout
• E476 Polyglycerol polyricinoleaat • E904 Schellak
• E477 Propyleenglycolesters van vetzuren • E920 en E921 l-cysteïne en l-cystine
• E478 Glycerol- en polypropyleenglycolesters van melkzuur en vetzuren • E966 Lactitol
• E479 Thermisch verhitte sojaolie, veresterd met vetzuren • E1000 Cholinezuur
• E481 Natrium Calcium-stearoyl-2-lactylaat • E1518 Glycerol triacetaat
• E482 Calcium Calcium-stearoyl-2-lactylaat

Niet vegetarisch: bestaat altijd (gedeeltelijk) uit slachtproducten/bestanddelen van dode dieren.
Meestal niet vegetarisch: bestaat meestal (gedeeltelijk) uit slachtproducten/bestanddelen van dode dieren.
Verdacht: kan (gedeeltelijk) uit slachtproducten/bestanddelen van dode dieren bestaan.

 

, ,

Comments are closed.